MERIS je dobitnik nagrade za korporativno volontiranje u 2014. godini. Nagrade su dodeljene 16. decembra ove godine kompanijama koje su pomogle zajednici posle poplava.

Organizatori nagrade su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv, a među dobitnicima su se našli i Erste banka, Societe generale Srbija, Coca-cola sistem, Philip Morris, Lafarge, Delta holding i drugi. Ovogodišnja nagrada posvećena je kompanijama koje su omogućile zaposlenima da vreme, znanja i veštine upotrebe za otklanjanje posledica poplava u Srbiji. Dodela je organizovana u rezidenciji švedskog ambasadora Kristera Aspena.

Iako MERISOVA donacija nije bila najveća po obimu, MERIS je uspeo da pruži direktnu pomoć tamo gde je ona bila najpotrebnija. Stručnjaci MERISA odmah su reagovali kada je došlo do poplava, jer su bili svesni neophodnosti uklanjanja velikih količina vode iz područja pogođenih poplavama, posebno iz rudnika. Preuzeli su inicijativu i kontaktirali Ambasadu Švedske kako bi zatražili pomoć u donaciji i instalaciji tri drenažne pumpe u ugroženim područjima. Kompanija je već uspostavila poslovne odnose sa organizacijama kojima je pomoć bila potrebna, što im je omogućilo da se uključe u akciju velikom brzinom. Pored toga, stručnjaci u Merisu uvideli su da je pumpa većeg kapaciteta hitno potrebna i ponudili svoju pomoć u nabavljanju pumpe, ukoliko se obezbede dodatna finansijska sredstva. U saradnji sa misijom OEBS-a, švedska vlada uspela je da obezbedi potrebnih 20 000 evra u kratkom roku. Rezultat ove akcije je da su pumpe bile od velike pomoći u izbacivanju vode iz važnih objekata, kao što je rudnik u Kolubari.

Akcija ove kompanije primer je inovativnosti modernog društveno odgovornog poslovanja: činiti ono što najbolje umete – koristiti znanja kompanije o osnovnoj delatnosti i potrebama saradnika, obezbediti ne samo novac već i ekspertizu i opremu. Znati za koga to činite: identifikovati specifičan problem koji je potrebno rešiti (a da to ne spada u opšti dobrotvorni rad). Znati sa kim to možete sprovesti: partnerstvo sa drugim organizacijama kako bi se ostvario bolji rezultat.